Wino bułgarskie

Bułgaria jest jednym z najstarszych krajów winiarskich na świecie. Wino bułgarskie ma odwieczną historię, starożytną tradycję winiarską, unikalne odmiany winogron, a także prestiżowe międzynarodowe uznanie i imponującą liczbę nagród, szczególnie w ostatnich latach.
Położona na południe od Bałkanów, ograniczona Morzem Czarnym na wschodzie i Grecją na południu, dolina Tracji w Bułgarii jest uważana przez wielu historyków za jeden z najstarszych regionów winiarskich na świecie. Badania historyczne i archeologiczne potwierdzają przekonanie, że winorośle zostały po raz pierwszy uprawiane i produkowane na terytorium dzisiejszej Bułgarii. Dowody sięgają Traków 7000 lat temu. Niziny mają łagodny klimat, pagórki i wpływy morskie, które zapewniają idealne warunki do uprawy winogron. Istnieje ponad 40 bułgarskich rodzimych odmian winogron. Najpopularniejsze to Mavrud, Rubin, Pamid, Ruen, Cherven Misket, Melnik, Gamza, Gergana, Tamianka.
 
Współczesna Bułgaria stopniowo odnajduje swoją tożsamość jako nowoczesny naród produkujący wino, odkrywając nowe terroiry, odmiany i style winogron. Ciągle trwa proces ustalania szczególnego „bułgarskiego” stylu wina, jednocześnie wybierając niezawodne, dostępne na rynku odmiany winogron, takie jak Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Chardonnay, Riesling, Sauvignon Blanc i Muscat.
Jako kraj winiarski Bułgaria jest geograficznie podzielona na pięć regionów produkujących wino. Każdy z nich ma swoje specyficzne cechy.
Najważniejsze z nich to:
 
RÓWNINA DUNAJSKA
Region północnej Bułgarii charakteryzuje się umiarkowanym klimatem kontynentalnym z gorącymi latami i dużą liczbą słonecznych dni. Obejmuje środkową i zachodnią część Równiny Dunajskiej, południowy brzeg Dunaju i sąsiednie regiony. Muscat Ottonel, Gamza, Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Aligote, Pamid i inne są powszechne. Wytwarza wysokiej jakości białe wytrawne wina, naturalne wina musujące zgodnie z klasyczną technologią oraz wysokiej jakości wina czerwone, które charakteryzują się bogatym owocowym aromatem i świeżym smakiem.

DOLINA TRACKA
W regionie południowej Bułgarii klimat jest umiarkowany kontynentalny z dobrymi opadami deszczu przez cały sezon wegetacyjny. Obejmuje ona środkowe części Niziny Trackiej i części Sakar. Większość odmian czerwonych winogron jest skoncentrowana na tym obszarze. Uprawiane są Mavrud, Merlot, Cabernet Sauvignon, Red Misket, Pamid i inne. Warunki klimatyczne na tym obszarze, chronione przed ostrym wiatrem północnym, sprzyjają produkcji bogatych, solidnych, zapadających w pamięć czerwonych win gatunkowych z odmian Cabernet Sauvignon i Mavrud. Wina typowo lokalnej odmiany Mavrud są szczególnie cenione, ponieważ łączą aromat i smak czerwonych małych owoców, przypraw i ziół.
  
 
W Bułgarii 14 lutego to Dzień Winiarzy i Winiarzy: Dzień Świętego Trifona.
St. Trifon Zarezan jest patronem winiarzy i winiarzy. Każdego roku 14 lutego Bułgarzy składają hołd św. Trifonowi, biorąc udział w uroczystościach winiarskich w wioskach i winnicach w całym kraju.
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Jeśli nie wyrażasz zgody na przechowywanie ciasteczek w Twoim urządzeniu dostosuj ustawienia przeglądarki.
OK